De Nederlandse on-demand dienst NLziet is van start gegaan en zal vanaf 1 juli 2014 voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. NLziet is een samenwerking tussen de publieke en de commerciele omroepen. Er kan met NLziet tegen betaling on-demand worden gekeken naar programma’s van RTL, SBS en publieke omroepen.

Op het eerste gezicht is dit een opgeleukte combinatie van RTL XL & Uitzending Gemist. Volgens NLziet is er wel degelijk meerwaarde, zo is de beeldkwaliteit hoger, kan er tot één jaar terug worden gekeken en soms zelfs vooruit. En voor €7,99 per maand kijk je vervolgens de programma’s reclamevrij.

 

De programma’s die je via NLziet kunt kijken zijn alle series, documentaires, drama’s en talkshows die deze zenders normaal ook uitzenden. Je krijgt dus niet zozeer extra content. Deze programma’s kunnen echter wel on-demand en reclamevrij worden bekeken.

Aangezien NLziet zich volledig op Nederlandse programma’s richt is dit géén alternatief voor Netflix of HBO maar eigenlijk is het een vervanging van je reguliere tv abonnement. Als je alléén een internet aansluiting neemt en vervolgens een dienst als NLziet afsluit kun je prima uit de voeten. Het is duidelijk dat de telecom aanbieders dit lange tijd hebben zien aankomen en TV er daarom in Alles in 1 pakketten erg voordelig bijgeven.

Het is jammer dat NLziet met weinig extra’s komt wat betreft unieke series of programma’s. Nu moet er €7,99 per maand betaalt worden voor iets wat je al gratis kan kijken. Wie bereid is zonder regulier tv abonnement te leven kan hier wellicht handig gebruik van maken. De eerste reacties op NLziet zijn dan ook weinig positief. Toch is het niet zo kansarm als velen ons doen geloven. Het voordeel van NLziet is namelijk dat het van de content eigenaren is. Zij kunnen ervoor kiezen hun series en programma’s later aan UPC en KPN door te geven. Tevens kunnen de huidige gratis gemist mogelijkheden worden beperkt en zal zo langzaam iedereen meer ‘voordelen’ gaan zien in NLziet.

Overzicht Voor/Tegen:

Reclamevrij / On-demand Betalen voor content die nu gratis is
Ruim Nederlands aanbod Via internet, niet via tv-box
€7,99 per maand Géén eigen series

Kortom een vrij koude start met weinig waarde maar we schrijven het succes nog zeker niet af.

Website: https://www.nlziet.nl