08 oktober 2013 – KPN heeft gisteren een bericht naar buiten gebracht dat zij deze maand nog zullen starten met de nieuwe dienst ‘Begin Gemist’. Hiermee kunnen gebruikers die een programma ‘binnenvallen’  met één druk op de knop weer vanaf het begin kijken.

KPN is de eerste tv aanbieder die met een dergelijke nieuwe dienst komt. De planning is data vanaf 28 oktober 2013 klanten met Interactieve TV van KPN deze dienst kunnen gaan gebruiken. Net als bij de standaard gemist dienst is het voor de zenders Ned 1, 2  & 3 gratis maar zal er voor de commerciële zenders betaald moeten worden.

Hoe werkt het precies?

KPN brengt een nieuw product uit Begin Gemist. Eigenlijk is dit niet anders dan Uitzending Gemist behalve dat deze live in het programma kan worden gestart. Nu moeten gebruikers vaak nog wachten tot dat het programma is afgelopen om vervolgens via het tv menu naar de juiste gemist te gaan. Nu maakt KPN dit dus gemakkelijker door in elk programma met één druk op de knop naar het begin te springen.

We zijn wel erg benieuwd naar de betaalstructuur die KPN hier gaat hanteren. Stel dat je net 5 minuten in het programma valt en je wil met Begin Gemist naar het begin skippen moet je dan wel het hele bedrag (bijvoorbeeld €0,99) betalen voor 5 minuten extra TV? Voor fanatieke TV kijkers die vaak meerdere programma’s willen zien is het wellicht een uitkomst. Als programma 1 is afgelopen zap je naar het 2e programma en klik je direct terug naar het begin. Zeker aangezien het voor de publieke omroepen in ‘eerste instantie’ gratis is zal het hier wel gebruikt gaan worden. Hopelijk voor KPN wennen haar klanten zo aan deze nieuwe optie dat zij die ook regelmatiger betaald gaan inzetten.

Conclusie

Al met al is het weer een stapje in de goede richting, namelijk in de richting van on-demand tv. Uiteindelijk zullen tv kijkers elk programma willen starten op het moment dat zij daar zin in hebben net als het kunnen pauzeren als dat nodig is. Reacties op internet dat gebruikers dit niet nodig zouden hebben snijden weinig hout. Het is een extra dienst die gebruikt kan worden of niet. Voor velen zal het niet nodig zijn maar anderen kunnen dit ongetwijfeld waarderen en betalen er zelfs graag voor.

Een interessante ontwikkeling blijft nog steeds de integratie van TV en internet. Waar KPN en andere aanbieders dit nu nog als verschillende werelden beschouwen groeit dit snel naar elkaar toe. Het is in onze ogen achterhaald dat vaak Uitzending Gemist via internet gratis is terwijl er via TV betaald dient te worden. Hopelijk pakt KPN dergelijke verschillen in de toekomst ook aan.

Persbericht: http://forum.kpn.com