netflix-logo3 oktober 2013 – Deze zomer kwam Netflix naar Nederland en werd over het algemeen met veel enthousiasme ontvangen. Voor €8,- per maand onbeperkt films en series kijken zonder deze te hoeven downloaden is een geweldig aanbod ondanks dat het aantal films en series nog enigszins beperkt is.

Via welk apparaat?

Wat echter voor veel mensen lastig is is het bekijken van Netflix op een TV. Netflix loopt namelijk niet via de kabel en telecomaanbieders als UPC, KPN en Ziggo. Deze partijen zien Netflix eerder als een concurrent en UPC heeft dan ook al via Facebook aan haar klanten laten weten niet van plan te zijn een ‘Netflix app’ uit te brengen, athans voorlopig niet.

Want ondanks dat wij deze terughoudende reactie wel hadden verwacht is dit erg teleurstellend voor de vele Nederlandse gebruikers. Op deze manier blijft het alleen mogelijk Netflix te kijken op een internet gekoppeld apparaat anders dan de UPC of Telfort mediabox. Maar iedereen die niet TV wil kijken op een tablet, telefoon of geen smart TV of game console heeft moet meer moeite doen. Netflix staat in de Verenigde Staten al twee jaar open voor een samenwerking met de kabelaanbieders maar ook daar is het nog niet gelukt. In Engeland en Zweden zijn al wel samenwerkingen op gang gekomen.

Netflix kijken via de Chromecast

De Chromecast is een klein simpel streaming-apparaatje van Google waarmee je eenvoudig video kunt kijken op je TV. Om de Chromecast te kunnen gebruiken heb je een smartphone of tablet nodig die je vervolgens als afstandsbediening gebruikt om Netflix of Youtube naar je TV te zenden, oftewel ‘casten’. Nadat je dit gedaan hebt kun je tijdens het kijken je tablet of telefoon gewoon weer voor andere dingen gebruiken. De Chromecast is direct bij Google te koop voor slechts €35,-.

Apple TV

De Apple TV is een van de meest gebruikte mediaspelers om Netflix te kijken op je de TV. Momenteel kun je al de 3e generatie AppleTV kopen, bij Coolblue kost deze €99. Hoewel het dus onder de mediaspeler valt zit er géén harde schijf in een AppleTV. Het is erop gericht content uit je iTunes of Netflix af te spelen. Het is een eenvoudig goed werkend apparaat met als enige nadeel dat je het beste het Apple ecosysteem kunt omarmen.

Goedkoopste optie?

Met een HDMI kabel vanaf je laptop of PC naar je TV kun je Netflix op de goedkoopste manier kijken.

Smart TV of Mediaspeler

Een trend die uiteindelijk in het voordeel van de consument is is het stijgende marktaandeel van smart TV’s met directe toegang tot internet. Over 2012 was dit al 25% en verwachtingen zijn dat dit aandeel enkel zal groeien. Ook het aantal huishoudens met een vorm van mediaspeler zal groter worden. Op een Xbox 360 of een AppleTV is ook gemakkelijk een Netflix app te installeren.

Toch is het duidelijk dat Netflix de tv markt aan het hervormen is en dat de momenteel dominante partijen niet goed weten hoe ze hier mee om dienen te gaan. Als deze markt enigszins te vergelijken is met de muziekindustrie kunnen de kabelaanbieders rekenen op een zware tijd.