upc-logo28 oktober 2013 – Kabel bedrijf UPC start vandaag met de uitrol van Wifi-Spots ook wel wifi hotspots genoemd in Nederland. Met deze Wifi-Spots wordt het voor klanten van UPC mogelijk via wifi netwerken van andere klanten gratis te kunnen internetten.

Het doel van UPC is om begin 2014 al 500.000 media boxen te hebben geactiveerd. Gemeente Zutphen is als testgebied gebruikt en vervolgens zullen nu in Flevoland en Friesland de eerste activeringen plaatsvinden. Ter vergelijking, concurrent Ziggo zit inmiddels reeds op meer dan 1 miljoen geactiveerde wifi-spots en loopt al een jaar voor op UPC.

Hoe werkt de UPC Wifi-Spot?

Net als bij Ziggo zal ook UPC bij haar klanten een klein deel van het wifi netwerk reserveren voor gebruikers van ‘buiten’. Dit doet UPC door een extra kanaal toe te voegen, het gastkanaal. Hier kunnen maximaal 5 gasten tegelijk gebruik van maken waarbij zij ieder tot aan 3 Mb banbreedte kunnen gebruiken.

Alle klanten van UPC zullen een brief ontvangen zodra hun media box wordt geactiveerd en daarbij kunnen zij direct ook kiezen om deze weer te deactiveren. Klanten die hun eigen netwerk niet willen delen kunnen echter ook géén gebruik maken van wifi-spots van andere klanten. In de test in Zutphen heeft 2% van de klanten gekozen voor deze zogenaamde ‘opt-out’.

Gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over snelheidsverlies. Zowel Ziggo als UPC beweren dat deze extra verbinding voor gasten bovenop de bestaande verbinding komt.

Wie wordt de winnaar?

Hoewel het duidelijk is dat Ziggo op het gebied van wifi-spots een stuk voorloopt op UPC is dit eigenlijk niet waar het om gaat. Ziggo en UPC zijn namelijk geen concurrenten aangezien zij in andere gebieden werkzaam zijn en het moederbedrijf van UPC, Liberty Global, ook 28,5% van de aandelen Ziggo in handen heeft. De grote concurrent is in dit geval altijd KPN. KPN zal dan ook in onze ogen zeer veel last krijgen van deze uitbreidingen die de kabel aanbieders doorvoeren. Deze wifi-spots is voor gebruikers een mooie reden om over te stappen van ADSL naar kabel. Tegelijkertijd is het zeer de vraag in hoeverre KPNmee kan met een soortgelijke dienst. Het telecombedrijf heeft reeds aangekondigd met FON wifispots in Nederland te lanceren. Het voordeel van deze overeenkomst is dat FON wereldwijd actief is en Nederlandse klanten hier ook toegang krijgen tot wifi-spots in het buitenland.

UPC Wifi-spots: http://info.upc.nl/internet/mobiel-internet-internet/wifi-hotspot.html

Ziggo Wifi-spots: https://www.ziggo.nl/#producten/extra-diensten/wifispots