chello-logo14 oktober 2013 – In vergelijking met de jaren in het begin van dit millennium zijn de prijzen die consumenten betalen voor internet toegang nauwelijks gedaald. Dit blijkt uit een kleine vergelijking die gemaakt is door Allesin1Vergelijker.eu.

Uiteraard zijn veel aanbieders uit 2002 of 2003 nu niet meer actief of inmiddels overgenomen door andere bedrijven. Echter de bedrijven UPC en KPN waren toen al internet aanbieders in Nederland en behoren ook vandaag de dag nog tot de grootste partijen.

KPN Internet: – €6,45 goedkoper

We beginnen met goed nieuws, KPN is tegenwoordig goedkoper dan een decennium geleden. KPN hanteerde in 2002 €32,95 voor het goedkoopste internet pakket, ADSL Lite. De snelheid hiervan was niet erg hoog, namelijk 256 Kb download en 64 Kb Upload. Erg vermakelijk is het om te lezen dat KPN destijds dit aanbod, het ADSL Lite abonnement, erg aantrekkelijk noemt voor mensen met kinderen. Waarom juist gezinnen met kinderen van dit Lite abonnement zouden profiteren konden we helaas niet terugvinden. Momenteel is het goedkoopste internet pakket van KPN te krijgen voor €26,50 per maand.

UPC Internet: + €2,55 duurder

In 2003 had UPC het merk Chello in Nederland om internet via de kabel aan te bieden. Zij hanteerden toen een vanaf prijs van €29,95. Dit was het basis pakket en de snelheden waren 1,5 Mb Down en 256kb Up. Ook opvallend om te zien was dat er destijds vaak een maximum download werd gehanteerd. Zo zat er bij Chello een maximum van 5 Gb per maand. Gebruikers die hier over heen gingen moesten per 5 Gb 10 euro bijbetalen. Het goedkoopste internet abonnement van UPC is met €32,50 zelfs duurder dan 10 jaar geleden, de snelheid is uiteraard een stuk hoger geworden.

Overige Aanbieders

Enkele andere aanbieders in deze tijd hadden een vergelijkbaar aanbod met vergelijkbare prijzen. Zo had Planet Internet in 2002 pakketten vanaf €26,95, vroeg Tiscali in 2003 €34,95 voor een internet abonnement en was de vanaf prijs bij XS4ALL €36,95.

Over een periode van ongeveer 10 jaar zijn de prijzen van internet niet veel gedaald en in sommige gevallen zelfs gestegen. Uiteraard is het internet een stuk sneller geworden en zijn er géén beperkingen meer zoals een maximum download etc. Toch valt het ons een beetje tegen. Zeker als je dit vergelijkt met de enorme prijsdaling in hardware. Een beetje PC kostte in 2003 nog makkelijk €1500 terwijl je nu voor €500 een mooie middenklasse laptop koopt.

Wie natuurlijk inflatie meeneemt zal wel uitkomen op iets goedkopere internet abonnementen. Wat ook kan meespelen is dat de aanbieders klanten liever een alles in 1 pakket verkopen in plaats van losse internet en tv producten. Om dit te stimuleren kunnen ze de losse prijzen hoger houden dan nodig. In hoeverre dit de oorzaak is valt lastig te achterhalen.